Stappenplan aanvraag kinderopvang Sociaal medische indicatie (SMI)

Wat kunt u doen om kinderopvang met een sociaal medische indicatie aan te vragen?

U wilt kinderopvang omdat dit nodig is door medische of sociale omstandigheden (SMI) aanvragen?

Soms komt u in een situatie terecht dat u kinderopvang nodig heeft omdat u bijvoorbeeld:

  • revalideert
  • een dagbehandeling volgt
  • de zorg voor de kinderen tijdelijk te veel is

Of is kinderopvang nodig voor uw kind omdat uw kind:

  • achterstand in de sociale ontwikkeling heeft
  • door ziekte van brus of ouder in de knel komt

En

  • U kunt geen gebruik maken van de kinderopvangtoeslag of gesubsidieerde peuteropvang. 
  • De doelen van hulpverlening kunnen alléén gehaald worden als kinderopvang geregeld is. 

In dat geval kunt u misschien gebruik maken van kinderopvang. Op deze pagina leest u hoe u dit kunt aanvragen.

1. Overleg met uw hulpverlener, het consultatiebureau, jeugdarts of consulent van het wijkteam

Misschien kan kinderopvang helpen in het totale traject van hulpverlening. Kinderopvang kan ook bijdragen aan het halen van de doelen van de hulpverlening. Als uw contactpersoon de noodzakelijkheidsverklaringexterne-link-icoon kan en wil afgeven, dan kunt u door naar stap 2.

Heeft u geen contact met een hulpverlener? Ook dan kunt u kinderopvang aanvragen. Vul de noodzakelijkheidsverklaringexterne-link-icoon in. De RSD vraagt dan een advies op bij een onafhankelijk arts of psycholoog. Daarnaast legt u contact met het gemeentelijk wijkteam om gezamenlijk een plan van aanpak te maken. Dit is een voorwaarde voor SMI.

2. Zoek het kinderopvangcentrum die bij u past en check het register

U zoekt opvang die bij uw situatie past. U kunt kiezen uit:

  • Kinderdagverblijf (0-4 jaar).
  • Buitenschoolse opvang (4 -12 jaar)
  • Gastouderopvang (0-12 jaar).

Om een vergoeding voor sociale medische noodzaak te ontvangen, moet het kinderopvangcentrum ingeschreven zijn in het landelijk register kinderopvang. Check of het kinderopvangcentrum van uw keuze in dit register staatexterne-link-icoon.

3. Vraag een offerte op

Vraag een offerte aan bij het kinderopvangcentrum voor de dagen en uren dat u kinderopvang nodig heeft. Houd rekening met wel of geen opvang tijdens de schoolvakanties. Een kinderopvangcentrum rekent verschillende uurprijzen. Dit is afhankelijk van het soort contract.

4. Vraag met de offerte de vergoeding kinderopvang aan op grond van SMI bij de RSD

U vraagt de bijdrage aan door het aanvraagformulier in te vullen. U logt in met uw DigiD

Vul samen met uw hulpverlener de noodzakelijkheidsverklaring SMIexterne-link-icoon in en onderteken deze samen. Heeft u geen contactpersoon, vul dan zelf de noodzakelijkheidsverklaring SMI in.
Stuur met de aanvraag de volgende gegevens mee: 

  • de offerte van het kinderopvangcentrum
  • kopie van uw identiteitsbewijs en eventuele partner
  • kopie van de inkomensgegevens van u en uw partner
  • de noodzakelijkheidsverklaring van uw contactpersoon

Heeft u vragen over het aanvraagformulier, bel (0316) 279 533 en vraag de specialist kinderopvang van de RSD om u te helpen.

5. De RSD handelt de aanvraag af

De RSD berekent de hoogte van het gezinsinkomen. Is het gezinsinkomen hoger dan 120% van het Wettelijk Minimum Loon (WML) geldt een eigen bijdrage. Deze eigen bijdrage is gelijk aan de toeslagtabel van de belastingdienst. U vindt de tabel op deze website van de Rijksoverheid.externe-link-icoon

De RSD laat binnen 8 weken met een brief weten wat het besluit is.

Belangrijk

Meewerken aan hulpverleningsplan

U krijgt de kinderopvang zodat u kunt werken aan verbetering van uw situatie. Het is dan ook belangrijk dat u meewerkt aan het plan van aanpak. Ook dat u op gesprekken van de hulpverlening komt. Als u niet wilt meewerken aan het hulpverleningsplan, dan heeft u ook geen recht meer op een vergoeding van kinderopvang. 

Houdt u aan de afspraken met de kinderopvang

De kinderopvang houdt een plek voor uw kind vrij. Het is dan ook belangrijk dat u uw kind haalt en brengt op de dagen en tijden dat uw kind verwacht wordt. 

Wijzigingen doorgeven

Verandert uw situatie, bijvoorbeeld omdat u gestopt bent met de dagbehandeling, de situatie verslechtert, of u en/of uw partner verhuist? Neem dan altijd contact op met uw contactpersoon van de RSD. Het is belangrijk dat we op tijd de veranderingen weten. Soms verandert dan ook uw recht op de vergoeding. Anders moet u misschien later de vergoeding weer terug betalen.

Op tijd opzeggen

U heeft een contract met het kinderopvangcentrum. Heeft u geen kinderopvang meer nodig, zeg dan op tijd uw contract op. In het contract staat hoe lang van te voren u het contract moet opzeggen.

Denkt u dat de vergoeding door moet lopen, vraag dan op tijd de verlenging aan.

Vragen

Heeft u nog vragen over de mogelijkheden van kinderopvang of de kinderopvangtoeslag? Neem dan contact op met een specialist kinderopvang van RSD de Liemers, (0316) 279 533.

U kunt deze informatie ook printen. Download hier de PDF.

Betaling aan het kinderopvangcentrum

U kunt kiezen uit de volgende manieren:

  1. U machtigt* de RSD dat de vergoeding rechtstreeks aan het kinderopvangcentrum betaald wordt. U levert de rekening in bij RSD. RSD betaalt de rekening aan het kinderopvangcentrum.  
  2. Of u betaalt zelf de rekening aan het kinderopvangcentrum. U levert de rekening in bij RSD. De RSD maakt de vergoeding over naar uw eigen rekening. 

Gehighlighte tekst: *Als u kinderopvang afneemt bij Zonnekinderen (Babilou family) kunt u ons nooit machtigen. In dat geval betalen wij de vergoeding aan u uit en betaalt u zelf de rekening.